Thursday, December 31, 2009

Rujukan dan sumber dari: http://www.harlindahalim.blogspot.com/

Preparing Solid Food for Danish! - Part I

Salamsss my dear friends....
Weekend baru ni adalah weekend yg sgt besh! Sy punyai byk mase untuk mendalami ilmu & dunia baru yg sangat adventurous --> preparing solids for Danish! Hehea..bannyak resepi menariks yg sy DAH baca & BAKAL buat untuk my dear baby. Abg...sowy dear...nak masak utk abg asik "takde mase" jer..tapi untuk Danish "banyak" lak masa Minah sengal nih! (berkata-kata suamiku di dalam hati keciknye... =p!).
Haaaa...for this time around sy nak cite sket je la tentang serba sedikit preparation yg sy buat. Tak complete lg...but setakat ni yg sy SUDAH prepare and pelajari. For this week Mommy Danish yg rajin ni prepare kan stok bubur + carrot + apple utk Danish. Care-carenye adalah begini ye tuan-tuan & puan-puan :-
1) Saya basuh beras 3 senduk bersih-bersih dan keringkan. Memandangkan umah sy x de oven lagi, sy gune je la kuali biase untuk keringkan. Caranye lepas dah basuh beras tu, campakkan ke dalam kuali dan pasang api pd level yg sangat perlahan. Rata-ratakan beras kat dalam kuali tu supaya setiap biji dapat dikeringkan secara menyeluruh. Around 5 minutes camtu je. Jangan sampai garing laks beras tu! Tujuan panaskan dalam kuali juz untuk KERINGKAN beras yg dibasuh td kay!
2) Dah kering, keluarkan dari kuali dan masukkan dalam blender. Blend sampai hancusss bebetul. Hasilnye akan jadi begini.....
Rice powder
3) Bile dah setel, masukkan dalam air-tight conatiner/bekas kedap udara dan disimpan leklok untuk kegunaan sepanjang minggu. Bila nak masak, baru guna. Untuk permulaan, saya agak "rajin" dan akan masak setiap pagi sebelum ke kantor untuk bekalan Danish. Tapi x taw la pasni tetibe malas lak...*So, ni cite untuk "zaman rajin" saya ye! =)*
4) Untuk masak bubur, boilkan dulu air dalam periuk kecik. Bile air dah mendidih, amik 3 sudu besar rice powder td dan masukkan dalam air mendidih tu. Untuk Danish, 3 sudu besar adalah 2-kali makan - LUNCH & DINNER. Cara ni sgt la menjimatkan masa coz bubur anda akan masak dalam masa setengah jam paling maximum! Sangat seronok!
Masukkan dalam boiled water
5) Okie...untuk veggie, saya pilih carrot and fruits i picked apple. Untuk carrot pilih carrot yg besar & segar DAN apple sy amik Red Delicious untuk memanfaatkan kemanisannye. Kedua-duanye saya basuh bersih-bersih, kupas kulitnye and cut into chunks/cube atau ape sahaje bentuk yg terhasil dari hasil potongan anda.
6) Kemudian saya rebus carrot dan apple tersebut dalam dengan kuantiti air yg SEDIKIT sahaja. Rebus dalam periuk yg berasingan ye. Jangan campor laks taw! Rasionalnye guna air yg sedikit ialah untuk retain/mengekalkan khasiat & nutrisi carrot/apple td. Kalau air banyak, nanti khasiat sume hilang. Tujuan rebus adalah untuk MELEMBUTKAN sahaja. So, rebus dlm 10 minit je camtu kay....
Rebus dengan air yg sedikit
7) After 10 minutes camtu, carrot & apple dah lembut, saya masukkan dalam blender and tuangkan sket air rebusan td untuk smoothkan proses blender. Blend carrot & apple td sampai betul-betul hancur dan jadi puree kay. So, illustrationnye seperti di bawah nie ye....*Saya tak tunjuk pic apple coz saya dah siap buat dan baru teringat nak snap gambar2 nie mase tengah wat carrot puree nie... =p*
Dah jadi puree pun...
8) Bile dah siap di"puree"kan, saya masukkan carrot & apple tadi ke dalam ice-tray yg baru je sy beli. Masukkan gune sudu secara perlahan-lahan ye.... Saya beli ice-tray yg bertutup ye supaya bile di masukkan dalam fridge/freezer makanan tersebut bersih & selamat dari contamination. Ni pic ice-tray yg sy maksudkan...
Ade tutup siap....
Saya ada 6-ice-tray...senang nak wat frozen food stock banyak2!
Carrot puree...
Apple puree...
9) Saya tinggalkan sedikit carrot & apple puree tadi untuk dimasukkan ke dalam bubur nasi Danish yg sedang di masak. Yg dah bubuh dalam ice-tray tadi sy masukkan dalam freezer untuk dijadikan stok minggu nie....selamat.....fewww....
Letak dalam freezer sebagai stok...
10) Dan untuk bubur yg dimasak tadi, please make sure yg bubur tersebut SENTIASA di kacau sebab kalau tak kacau bubur tu akan melekat kat dalam periuk tu. Bile dah masak, saya tutup dapur dan terus saya tuangkan bubur ke dalam mangkuk. Saya masukkan sesudu carrot & apple puree tadi ke dalam bubur tu. Kacau bagi rata & sebati kay....
Campurkan carrot & apple puree ke dalam bubur...
Kacau sebati....
11) And IT'S READY for serving! Hehea...dah siap sume sy pakaikan bib Danish and suapkan die makan...Yum..yum....Danish makan dengan happynyeee......
12) Oh ye...lagi satu...memandangkan saya masakkan bubur Danish setiap pagi sebelum ke kantor, jadi saya akan masukkan bubur yg baru dimasak dan still panas tersebut ke dalam food flusk dan bagi kat Kak BS sebagai bekalan Danish for the day.....
Funky-funky food flusk...hehea...

BAru habis marking rasa lega sangaat tapi x dan nak kemas2 rumah dah nk mula sekolah balik. huhhhh baru je x nak pikir apa2 dah nk kena study balik. Form 6 nyer maths t ni seronok nk ajar tp penat kena study well! anyway thanks to Aja n Abang sayang coz susah payah tolong jaga anak... masak... kemas rumah.Of course korang nk elaun ye... The Facts of Life :- This is the story about four people named Everybody, Somebody, Anybody, and Nobody: There was an important job to be done and Everybody was sure that Somebody would do it. Anybody could have done it, but Nobody did it. Somebody got angry about that, because it was Everybody's job. Everybody thought that Anybody could do it, but Nobody realised that Everybody wouldn't do it. It ended up that Everybody blamed Somebody, when Nobody did what Anybody could of done.

Saturday, December 26, 2009

take a bath

danial memang suka mandi

thanks sayang for the great meals

Wednesday, December 16, 2009

its work!

pg ni cam biasa nk mulakn sesi pumping. Pam about 10 minutes dah susu x nk kuar. Stress dah. May be sebb aku stress nk mking paper tambh bengang sebb x leh call out kot. So aku cuba praktikkan apa yg pn Rita ajar. Masagge kawasn kt niple or nipple tu sendiri. X sampai dua minit its work susu ku mencurah2 kuar. Happynya... X sia2 aku g kelas penyusuan tu hehehe. Ibu2 lain juga patut perg tmbhkn ilmu supaya kita lebh confidnt utk fully bf

Latch On

Latch On

The first step to a proper latch on is getting baby to open WIDE! Brush baby's lips with your nipple to encourage him to open wide, as if yawning.
Once baby's mouth is open wide, quickly pull him onto the breast by pulling the baby toward you with the arm that is holding him. Make sure you move the baby towards you, and not move yourself towards the baby.
The baby's gums should completely bypass the nipple and cover approximately one inch of the areola behind the nipple. Make sure the baby's lips are everted. Some baby's will tighten or purse their lips, especially the lower one. If the lower lip is inverted (turned in), try simply pressing down on baby's chin to evert the inwardly turned lip.
Correct latch-on. Note how the baby's lips are correctly everted, and the mouth is open wide. Also notice how much breast tissue has been taken in, almost the entire areola is in the baby's mouth.

If your baby is latched on and sucking correctly, you should not feel any pain. If you feel pain, or the baby does not seem to be sucking correctly, stop and start over again. Break the suction by putting your finger in the side of the baby's mouth between the gums. DO NOT let the baby continue to feed incorrectly, as you can develop painful and damaged nipples, and the baby may not be able to get enough milk.

rujukan dan gambar lengkap: http://www.breastfeeding.com/helpme/helpme_images_latchon.html

Sewaktu menyuakan breast pada baby halakan nipple ke hidung supaya kedudukan kepala baby sedikit mendongak. Badan baby mengiring dengan perut baby menyentuh perut ibu. Bagaimana pun jika nipple ibu tidak rasa sakit and baby happy menyusu, ibu boleh teruskan cara penyusuan sendiri. May be this teknik baik utk ibu yang baru mula menyusukan baby.

Tuesday, December 15, 2009

comelnya

sesuai untuk danial yang x suka tido pakai selimut

Monday, December 14, 2009

RAsa sedih plak bila nak bagi baby danial ni solid food. Rasa cam mmm susu ku dah bercampur ngan bahan lain... tapi biasa la semua org vry xcited nak bg anak makan dgn alasan lapar. tok nenek pun suka sgt kata kecik2 korang dulu kitaorg sumbat je semua. mmm apa nak kata? Kalau kita xplain pasal kajian2 sains semua bukanny diaorg paham/x nak paham/buat2 x paham. How will I know when my baby's ready? Some babies are eager and ready to eat solids at age 4 months, while others need to wait until they're closer to 6 months old. (By 6 months they need to start cereal because of an increased need for iron.) Your baby will give you clear signs when he's ready to move beyond liquid nourishment. Cues to look for include: • Head control. To eat solids, your baby needs to be able to keep his head in a steady, upright position. • Losing the "extrusion reflex." To keep solids in his mouth and then swallow them, your baby needs to stop using his tongue to push food out of his mouth. • Sitting well when supported. Even if he's not quite ready for a highchair, your baby will need to be able to sit upright to swallow well. • Chewing motions. Your baby's mouth and tongue develop in sync with his digestive system. To start solids, he should be able to move food to the back of his mouth and swallow. As he learns to swallow efficiently, you may notice less drooling. He may also be teething around the same time. • Significant weight gain. Most babies are ready to eat solids when they've doubled their birth weight (or weigh about 15 pounds) and are at least 4 months old. • Growing appetite. He seems hungry after eight to ten feedings of breast milk or formula in a day. • Curiosity about what you're eating. Your baby may begin eyeing your bowl of rice or reaching for a forkful of fettuccini as it travels from your plate to your mouth.

Here are a few things to watch for to ensure that you are not over or under feeding your baby:

Signs that baby may want to continue to eat

  • Leaning in for the spoon
  • Opening the mouth
  • Grabbing for food and trying to put it in the mouth

Signs that your baby may be full

  • Closing of the mouth as the spoon comes close
  • Spitting out the food that is being fed
  • Turning the head away as the spoon comes closer

Studies show that babies are highly individual in developing a readiness for solid foods. One baby might seem to be ready for solids at 4 months, while another shows no signs of readiness until around 6 or 7 months. Just because your friend's baby may have began eating solid foods at 4 months of age does not mean that your baby should. Don't be pushed into starting solids and don't feel like you are a "bad Mommy" if you feel your baby is ready prior to 6 months of age.

Solid foods are a new experience and sometimes, baby may just be too hungry to want to sit for the new experience. She may not want to accept the spoon, the new tastes and the new textures.

Remember, solid foods are not meant to provide for baby nutritionally in the first few months, breast milk and/or formula fill this role. ALWAYS ensure that your baby is sitting upright. If your baby cannot sit upright unassisted and does not have proper head control, it may not be the right time to begin solid foods. When baby is in a highchair or other infant-specific chair then baby is less likely to choke.

From suryana (susuibu.com) ------> doc ckp madu xleh bg kt budak bwh 1year sbb ada botulism spores yg blh menyebabkan kematian..

Botulism (Latin, botulus, "sausage") also known as botulinus intoxication is a rare but serious paralytic illness caused by botulinum toxin, which is produced by the bacterium Clostridium botulinum. The toxin enters the body in one of four ways: by colonization of the digestive tract by the bacterium in children (infant botulism) or adults (adult intestinal toxemia), by ingestion of toxin from foodstuffs (foodborne botulism) or by contamination of a wound by the bacterium (wound botulism).[1] All forms lead to paralysis that typically starts with the muscles of the face and then spreads towards the limbs.[1] In severe forms, it leads to paralysis of the breathing muscles and causes respiratory failure. In view of this life-threatening complication, all suspected cases of botulism are treated as medical emergencies, and public health officials are usually involved to prevent further cases from the same source.[1]

Infant botulism

Infant botulism was first recognized in 1976 and is the most common form of botulism in the United States. There are 80 - 100 diagnosed cases of infant botulism in the United States each year. Infants are susceptible to infant botulism in the first year of life with more than 90% of cases occurring in infants younger than six months.[2] Infant botulism results from the ingestion of the C. botulinum spore and subsequent colonization of the small intestine. The infant gut may be colonized when the composition of the intestinal microflora (normal flora) is insufficient to competitively inhibit the growth of C. botulinum. Medical science does not yet completely understand all factors that make an infant susceptible to C. botulinum colonization. The growth of the spore releases botulinum toxin which is then absorbed into the bloodstream and taken throughout the body, causing paralysis by blocking the release of acetylcholine at the neuromuscular junction. Typical symptoms of infant botulism include constipation, lethargy, weakness, difficulty feeding and an altered cry often progressing to a complete descending flacid paralysis. Although constipation is usually the first symptom of infant botulism it is commonly overlooked.

Honey is the only known dietary reservoir of C. botulinum spores linked to infant botulism. For this reason honey should not be fed to infants less than one year of age. It is now sufficiently well known not to feed honey to babies. Due to the success of this public health message, fewer than 5% of recent infant botulism cases have been exposed to honey. The remaining 95% of infant botulism cases are thought to have acquired the spores from the natural environment. Clostridium botulinum is a ubiquitous soil-dwelling bacteria and is found in soils throughout the US.

http://en.wikipedia.org/wiki/Botulism#Signs_and_symptoms

Sunday, December 13, 2009

Tempat baru

sebab ku tergolong dlm kalangn mereka yg x bnyk susu (utk pam, utk baby feeding direct cukup) aku amalkan rebus longan + kurma (yg x habis2 dari bulan posa ari tu). Bila banyak minum banyak la susukan....

Sara suka sangat main ngan baby ni...
Bersama PAkar Laktasi Pn Rita Rahayu yg sabar dan banyak melayan pertanyaan dari kami... Actually ada bnyk lagi benda yg nak ditanya tapi kan bukan aku sorang dalam kelas tu hehehehe. TApi sesi discussion tu memang bnyk manfaatnya. And keterangan dari Pn Rita memang jelas dan her explanation senang nak paham. Memang Best join this class. Buat A. Din tq so much kerana sudi dtg dari putrajaya semata2 utk jaga darwish. and tq atas sokongan darimu dalam ku harungi halangan2 dalam fully bf ni. tq for hubby coz sudi biayai fees and bawak yang ke shah alam.
SESI 2: Mengatasi Kurang penghasilan susu (overcoming low Milk supply)
Penceramah Sesi 2: Puan Rita Rahayu Omar, Pakar Laktasi dari Nurturing Concepts sdn Bhd/momslittleones.com Masa & Tarikh: Tarikh: 13 Disember 2009 Sesi 2: 2.00pm-4.00pm
Tempat: Butik Sarakids, 42-1, Jalan Opera L U2/L, Tmn TTDI Jaya, 40150, Shah Alam, Selangor
Alhamdulillah setelah berhempas pulas memaksa rela kn hubby sertai kelas penyusuan ni akhirnya berjaya juga hadirinya. Seronok dapat bertemu mata ngan pakar laktasi Pn Rita Rahayu... ternyata bayaran yang dibuat amat berbaloi2 dan rasa ingin lagi menyertai kelas penyusuan seperti ini, lebih seronok kalau kelas2 begini dibuat dekat ngan rumahku. X perlu la susah2 ajak hubby pegi boleh gi sendiri. Kami register untuk berdua lastly hubby jadi tukang jaga anak kat luar bilik. X pe la kalau ada lagi kelas hopefully sabtu ke... anak blh send ke nursery boleh la fokus skit.
And... takut pulak ilmu yang aku dpt tu hilang cam tu je jadi aku ingin mencata sesuatu la sebb tadi pun lenggang kangkg betul lupa bwk pen and kertas. Lupa nak catat. MAna2 yang aku ingat aku catat la...
Yang penting kat sini ibu2 mesti bertekad sepenuh hati untuk menyusui bayi. Semua ibu akan ada susu selepas melahirkan baby. Bila plasenta keluar hormon prolaktin akan tinggi dan susu akan dihasilkan perlahan2. Mula2 hari pertama kelahiran susu memang sikit or x de langsung tapi kolustrum ada. Ada yang picit breast letak kolustrum dalam sudu untuk bagi kat baby. X de istilah baby lapar sebab perut baby masa sehari cuma sebesar kacang, then akan jadi sebesar guli, then akan jadi sebesar bola ping pong. Jadi x perlu la ibu2 bagi formula dgn alasan baby lapar.
Masa aku bersalin ari tu, nurse tu bagi baby susu formula dgn alasan nanti baby kuning. Sebenarnya kolustrum and susu ibu tu sendiri boleh menyingkirkan tahi baby yang kaler hitam tu dengan cepat supaya tidak jaundis. So... ibu2 perlu banyak susukan baby. Time2 baru lahir ni baby memang banyak tido, so ibu perlu kejutkan baby supaya bangun menyusu. Jika baby tak bangun perlu lakukan sentuhan dan massage baby dengan cara buka baju baby (take off pakaiannya) and masagge badan, kaki n tangannya supaya dia bangun. Untuk memastikan bayi kita kenyang boleh lihat dari segi pampers yg dipakainya basah. Waktu baby baru beberapa hari basahnya seperti meletakkan dua sudu air ke atas pampers. Then mesti ada pertambahan berat badan. dan menyusu badan mesti on baby demand. Malam perlu bangun menyusu baby waktu yang susu bnyk produce ialah from 9pm to 3 am. So ibu perlu berkorban sikit la kan... sure ngantuk punya. Hormon prolaktin tinggi masa kita berpantng thats why susu pun banyak sebab ia seperti kilang yang baru buka hasilkan product dgn banyak then bila dan stabil barulah dia maintainkn produknya. So mesti ingat SEMAKIN BANYAK PERMINTAAN SEMAKIN BANYAK JUGALAH PENGELUARANNYA. Breast ni umpama tangki air tu, bila dah kosong dia tambah, jika kosong banyak maka tambahnya pun banyak. So gunalah banyak2 sebab nanti akan diganti banyak2. Jika tidak menyusu dalam jangka masa yang lama lebih 3 jam akan menyebabkan FIL hadir dan membantut kan pengeluaran susu or overcoming low Milk supply. ANd tak boleh ponteng sesi pam susu... kalau x jadi macam budak2 yang ponteng kelas tu akan hilang dan rugi banyak benda. Itu la contoh yg puan Rita bagi sebab kami cikgu...
Baby perlu diberi susu sepenuhnya selama 6 bulan tanpa air or makanan lain. Sampai 6 bulan boleh bagi solid food dan susu ibu. Bila dah sampai 2 tahun anak perlu diberi makanan yang berkhasiat x semestinya susu dan susu bukanlah semata2 makanan wajib buat anak2. yang penting apa2 makanan yang berkhasiat.
Setakat ni tu la dulu yg aku sempat catatkan. Nanti kalau ada lagi benda2 yg diingat kmbali coret la.

Saturday, December 12, 2009

Bz time

Dua tiga hari ni x sempt nk jenguk blog... nk post apa2 lg la. penat sgt rasanya... penat wat jadual belum hilang dh tambah ngan marking paper. hari ni pulun hantar skrip .... w/pun bz pump kena buat x boleh ponteng and ingt konsep kosongkan breast ganti susu, kosongkn lagi, tambh lebih lagi. Time meeting marking paper 3 hari tu aku dah sempurnakan sesi pumping ku 3 kali setiap hari. satu tangan menanda satu lagi press pump. siap bawak air panas untuk basuh pam. x sia2 aku beli used pump avent manual hari tu. ada power supply kat tempt aku dok tu tp takut ganggu pulak sebab spectra aku bunyi.. yg tahu aku pump susu pun dua rakan yg dok seline ngan aku. memang aku dah plan dok jauh sikit ambik tempt paling hujung. untungnya bilik tu besar kerusi pun besar tambh ngan script yg bertimbun2 org x perasan sgt kot. so dapt la 3 botol utk bekalan danial esoknya. skrg pun sambil marking sambil pam..

Monday, December 7, 2009

Danial best je tido dalam sling ni sepjg journey kami kat ikea ni... Lepas shoping baru rasa penat hehehe...

"Ya ALLAH...permudahkanlah segala urusan kehidupanku, banyakkanlah susuku untuk bayiku, dan permudahkanlah perjalananku untuk menyusukan anakku agar menuruti segala yang telah Engkau syariatkan...AMIN..."
ambil2 tu niat dalam hati semoga ALLAH swt murahkan rezeki kite, anak kite & banyakkan susu kite... amalkan membaca surah al-Hujurat & al-Kautsar sedari mengandung lagi dan selepas melahirkan antara amalan-amalan yg bagus untuk mommies yg breastfeed anak.
surah al-Baqarah ayat 60
Dan (ingatlah) ketika Nabi Musa memohon supaya diberi air untuk kaumnya, maka Kami berfirman: "Pukullah batu itu dengan tongkatmu", (ia pun memukulnya), lalu terpancutlah dari batu itu dua belas mata air sesungguhnya tiap-tiap satu puak (di antara mereka) telah mengetahui tempat minumnya masing-masing. (Dan Kami berfirman): "Makanlah dan minumlah kamu dari rezeki Allah itu, dan janganlah kamu merebakkan bencana kerosakan di muka bumi". sumber: http://harlindahalim.blogspot.com/search/label/DOA%20for%20BF%20Mom

Nail clipper

Ini nail clipper danial yg digunakan sejak danial baby lagi... danial suka cakar2 kepala so kena selalu potong kukunya dah la cpat panjng... Ada kanta tapi x biasa la guna mata tgk kepala pening lg ada la... hehehe tapi sebab kiut beli la.

Sunday, December 6, 2009

Pump selepas menyusukan baby
Jangan risau & kecewa jika kite pump time ni susu x keluar or keluar titik-titik shj...mmg kdg2 kite hanya "air-pumping" instead of "milk-pumping"... Tujuan pump selepas baby menyusu ialah untuk stimulate breast and memberi signal pd body kite bahawa ada demand. Bile demand tinggi, supply pasti bertambah!
Peringatan ye...jangan beranggapan yg bile kite pump sebelum baby di susukan, nanti bile nak susukan baby susu dah takde. Tanggapan ni sangat lah SALAH ye! Percaya lah...even selepas kite pump and directly after that baby nak nyusu, susu kite still ade utk baby minum...susu kite x pernah x de...malah sentiasa dihasilkan! Tu la keajaiban yg ALLAH swt dah jadikan...
Power-pumping / Hyperstimulation
Power-pumping / hyperstimulation ialah teknik yg digunakan utk mommies yg menghadapi masalah low milk supply. Caranye, kite pam selama 10 minit to 20 minit utk setiap payudara dan rehat selama 10 minit. Kemudian sambung lagi 10 minit to 20 minit dan stop 10 minit. Maksudnye cenggini la patternnye --> pump and stop 20-10-20-10 round the clock.
Samada perlu mengepam selama 10 minit atau 20 minit, bergantung pd individu masing2. Sesetengah org hanya memerlukan 10 minit untuk mengosongkan payudara, dan ade yg memerlukan 20 minit. Basically kena rest 10 minutes then continue pumping. Berlangsung dalam tempoh 1 jam. Lakukan selama 3 hari (atau lebih) berturut2 pada jam dan waktu yg sama.
Cluster-pumping
Basically, cluster pumping means dalam tempoh sehari, kite mengepam banyak-banyak kali tapi dalam tempoh masa yg sekejap je. Contohnye kite mengepam setiap setengah jam atau setiap 1 jam sekali, TETAPI dlm tempoh yg singkat seperti 5 minit ke 10 minit sekali pam. Boleh buat selama beberapa hari. Misal kate kite buat la dlm 3-4 hari...bergantung..kalau rajin wat la sampai seminggu! =)
"Cluster pumping means you try to pump several times in a short period of time once or twice per day. This tells your body that your baby is not getting enough and your body will start to increase production. Its frequently for shorter periods. For instance, pup every half hour for 10 minutes for several hours. Cluster pumping is done for only a portion of the day, repeated every few days".
Pam susu kesayangan ku
Avent Isis Manual Spectra 3

Jalan2

5 dis 09... Dalam kul 11 kami semua (papa, darwish, sara, danial, nain and aiman) pegi bfast kat peah. actually dh lunch ni.
After that we all pegi bayar yuran sekolah Darwish kat Cahaya Ummi Integrated School (CUIS). HAbis RM1200 (tak masuk buku teks dan baju sekolah). Fuhhh harap2 berbaloi la anakku kami antar ke sekolah ni. Kak he ... kami nantikan masih ada lagi ke stok buku aisyah hehehe.
Lepas dah selesai bayar, kami bergerak ke Poliklinik Sri Kuching jumpa Dr Goh. Danial dptkan suntikan 5 bulan. Amazing dia tak nangs pun cayala anak ummi. Ada peningkatan berat dr 6.4 ke 7 kg. Pastu... Darwish dan sara x sabar2 nak gi main bowling kat Brem Mall. Saje bawa nain dan aiman yg tak pernah main bowling. Huh aiman first baling dah spare.... kata tak pernh baling. kami yang main dah berp kali ni masuk longkg je heheheheh... best awish dan sara kata. then papa belanja aiman beli selipar coz seliparny dah patah!
Tak puas lagi jalan kami ke Ikea plak. Tempat shoppg kegemaran hubbyku. X de beli apa sangat pun... (banyak nk tapi x de duit heheeheh). Lepas beli hotdog dan karipap Ikea kegemaran hubbyku kami balik la.... Penat sebab danial tidur aku pangku sambil jalan2 shoppg. nasib baik ada ring sling tu senang skit. Sara plak dah letih sangat main bowling tadi kot (cewah eksen je)... terpengsan atas stroller. Sempat gak dia masuk kat tempat main kanak2 tu - memegang no 43. tinggal dia kat situ kami peg solat. one hour pastu papa gi ambik la dia. aaa pas tu la dia tido. penat and memang time tido dia.

;;