Friday, December 17, 2010

Belum update

Hai rAkan blogger semua sori ye pd mommies semua sebb ku tak sempt lg no update ga kita tu. Nanti bila tugs penting ku ni dh selesai ku akan update k.. Kalu mommies no tukr gambr boleh je tp let me know spy ku boleh update kt blog ku ini ye.

Sunday, December 5, 2010

Sekarang... jiwa ku rasa kosong lagi bila DIA yg ku syg pegi trip lg... kali ni ke Bangkok... kalau skrg hari bekerja may be ku X rasa sangat kerinduan tu... tp skrg cuti panjg jd agak kosong la jiwa ku kt rumh... apa pun ku hrp dirimu sihat sentiasa di sana...

ini merupakan kali ke 3 kami bercuti ke langkawi... booking dah lama kn time2 promo airasia... bezanya skrg ku bawa 3 gerabak hehe jd kurang la aktvt shopping just bawa anak2 ke eagle square, ke oriental village main2 ngan rusa, rabbit, bg gajah makan, masuk under water world, kat jeti kilim geopark tu kami ambik pakej rm250 full pakej - masuk gua, fish farm, fish feeding, mandi2 picnic,

Friday, December 3, 2010


Allah memberi rezeki kepada sesiapa sahaja yang Dia mahu... Alhamdulillah... kami diberikan lagi anugerah yang tak ternilai ini.

Tapi di saat ini juga ku tak pasti nak announce atau tak... ku dah cuba maklumkan berita ini kepada beberapa insan, tapi tiada ucapan tahniah... tiada tanda2 mereka gembira menyambut berita ini sebaliknya seperti kecewa. Adakah berita kehamilan ku ini suatu yg menyusahkan?  Tak kunafikan anakku si comel Danial baru berumur 1 tahun setengah. dan nemang benar ku tak pernah merancang untuk hamil dalam masa trdekat ini. Ku cuba berjaga2 tapi itulah kehendahk Ilahi. Ku fikirkan sedang ada insan lain yang ternanti2 anugerah ini kenapa mesti ku menolak...

Jangan bimbang anakku Danial... Ummi takkan sekali kali abaikan Danial. Walau sesusah mana pun Ummi dan Papa akan tetap berusaha memberi yang terbaik untuk anak2 kami. Walau pun Ummi sedang hamil, Ummi takkan sekali kali berhenti menyusukan Danial sekelip mata. Slowly... Danial akan faham kan. Sekali pun Danial masih nak menyusu selepas menerima adik baru, Ummi akan belajar dan terus belajar tentang tandem nursing.

Saat ini hati ku hiba dan sedih bukan sebab ku perlu kendongkan seorang lagi baby tapi bila melihat reaksi orang lain tentang ku.. x pe la... biar la mereka tak gembira yang penting aku, suamiku, anak2ku gembira menerimanya... Darwish dan Sara nak baby boy lagi, hah??? kata diaorg baby boy comel....

Saturday, November 27, 2010



Muzatul Liyana Balqis (11bln)
*** Ini penyertaan pertama GA ni so ku ingin berikan sesuatu la kat Balqis ni or kat mummy dia. Ibu Balqis tunggu ye bila kita umum pemenang ibu balqis pun dpt 'hadiah utk first particpnt'... Tq join and gud luck


muhammad arif haidar (20 bulan)

Rikazz Qalby Muntasyee Muhamad Rizal (1Tahun 10 bulan)

AHMAD ADIB HAKIMI B. HASMARDY


tak dapat view gambar Dania kat sini
Dania Alisha (6 bulan)


tak dapat view gambar si boolat kat sini
Si bOOlat (1 tahun) ---> apa la agaknya nama sebenar si omel ni??
 
 
  nurul damia amnan (2 tahun 7 bulan)




Wan Safiyyah Wan Zaki (22 bulan)



Aerishadania (23 bulan)

NAMA : NUR ALYA MAISARA BINTI MOHD HAFIZ (3 Tahun)
http://ilovecontest-ya.blogspot.com/2010/12/have-fun-first-giveaway.html

Muhammad Fayyadh Afham bin Mohd Firdaus (5 bulan)
http://fayyadh-afham.blogspot.com/2010/12/have-fun-first-giveaway.html


Zakwan Afif Najmi Bin Noor Zaini

http://zakwanafifnajmi.blogspot.com/2010/12/have-fun-first-giveaway.html


MUHAMMAD HAFIZ BIN MOHD ZAIDI & NUR ALYA SYUHADA BIN MOHD ZAIDIKEMBAR)
3 tahun
 http://alyahafiz.blogspot.com/2010/12/have-fun-first-giveaway.html



ALIYA NADHIRAH
2 thn 4 bln
http://www.kakyong.com/2010/12/have-fun-first-giveaway.html



Damia Nurin Balqis Binti Mohtar

13 Oktober 2007
http://mamapapaaqish.blogspot.com/2010/12/have-fun-first-giveaway.html



 nama : Iris Nur Delisha
umur : 2 tahun 1 bulan
http://mummyayucontest.blogspot.com/2010/12/have-fun-first-giveaway.html




nurul humaira binti ahmad saffarul nizam

tarik lahir : 20 july 2009
umur sekarang: 1 tahun 6 bulan
http://hezrinacontestngiveaway.blogspot.com/2010/12/have-fun-first-giveaway.html



MUHAMMAD KHALISH B. MOHD. KHAIRUL EFENDI

Lahir : 23 Jan 2010 @ 11 bulan
http://my-khalish.blogspot.com/2010/12/have-fun-first-giveaway.html




Nama : Airel Zafri Alias

D.O.B : 12 April 2008
Umur : 2 Thn 8 Bln++
http://zueannaleeya.blogspot.com/2010/12/have-fun-first-giveaway.html




Arief
http://kokoadik.blogspot.com/2010/12/have-fun-first-giveaway.html






Nama : Nurul Ain Najlaa Bt Bukhairi

D.O.B : 1 Oktober 2007
Umur : 3 tahun 2 Bulan
http://canteek-selalu.blogspot.com/2010/12/have-fun-first-giveaway.html


nama penuh : muhammad izzul hazman bin mohd zulhelmi

dob / umur : 2/11/2009 , 1 tahun 19 hari..
http://mamaizzul.blogspot.com/2010/12/have-fun-first-giveaway.html




nama: Fadhilatul Aufa Irfan

D.O.B : 20/10/2008
Umur : 2 tahun 2 bulan
http://shuirfan.blogspot.com/2010/12/have-fun-first-giveaway.html



Nama : DAMIA BT. AZLAN

Tarikh Lahir : 14 AUG 2008
Umur : 2 tahun 4 bulan
http://alinalancontest.blogspot.com/2010/12/have-fun-first-giveaway.html





Nama: Muhammad Ali Imran

D.O.B: 26 Oktober 2008
Umur: 2 thn 2 bln

&

Nama: Alif Irfan

D.O.B: 31 Julai 2010
Umur: 5 bulan
http://mawar-ayu.blogspot.com/2010/12/have-fun-first-giveaway.html




Nama : Muhammad Edhan Haziq bin Mohamad Azmi
D.O.B dan Umur : 19 November 2009, 1 tahun 1 bulan
http://mypage-ieda.blogspot.com/2010/12/have-fun-first-giveaway.html



Muhammad Hafiz Danisy Bin Hafiszal dilahirkan pada 16.6.2008 
 sekarang berumur 2 tahun 7 bulan
http://ilurvegaandcontest.blogspot.com/2010/12/have-fun-first-giveaway.html



Nama: Ammar Darwisy bin Ibnu Fitri
Nama Ibu: Khalilah binti Kamaruddin
Umur: 1 tahun 4 bulan
http://kehelan-contest.blogspot.com/2010/12/have-fun-first-giveaway.html 



Muhammad Thaqif
http://sha-sha-bloggerheaven.blogspot.com/2010/12/have-fun-first-giveaway.html
 
 
 
 
Nama: Hafizah binti Ariff
Tarikh lahir: 22 Jun 2007
Umur: 3 thn
http://crazyabtcontests.blogspot.com/2010/12/have-fun-first-giveaway.html


Nama: Damia Ayyunie bt Khairuddin
Umur: 1 tahun 9 bulan
D.O.B: 30/03/2009
http://cuba-cuba-contest.blogspot.com/2010/12/have-fun-first-giveaway.html
 
 
 
Nama baby: Aiman Naqeeb bin Mohd Kamaruddin
Umur: 14 bulan
http://zurani.blogspot.com/2010/12/have-fun-first-giveaway.html



 Nama baby:Muhammad Rayyan Hakim bin Mohd Rafiuddin
        D.O.B: 11.10.09
http://pelangichenta-fieda.blogspot.com/2011/01/have-fun-first-giveaway.html
 
 
 
 Nauratun Uzma bt Suhaili
DOB: 06/07/2008
http://fa10-sekadarmencuba.blogspot.com/2011/01/have-fun-first-giveaway.html


(tak leh nak display pic ni)
Nama: Nur Aleesya binti Mohd Adzhar
Umur: 2 tahun 3 bulan
DOB: 09.10.08
http://nuraleesya.blogspot.com/2011/01/have-fun-first-giveaway.html
 
 
 
Nama penuh: Nur Adlina bt Azmi
DOB: 14 February 2009
Umur: 1tahun 11bulan
http://shafieykaeika.blogspot.com/2011/01/have-fun-first-giveaway.html



Nama : Nur Fasya Afrina Binti Mohd Fain
Umur : 2 Tahun 2 Bulan
DOB : 3.11.2008
http://fasyafrina.blogspot.com/2011/01/have-fun-first-giveaway.html
 
 
 
Muhammad Irfan Rifqy Bin Shukri
DOB : 15 Januari 2010
Umur : Nearly..1 Year!!!
http://mamarifqy.blogspot.com/2011/01/have-fun-first-giveaway.html


(pic x leh display)
Nama penuh bayi/kanak-kanak: NUR AMINA BALQIS
D.O.B dan umur: 26.8.09, 1 TAHUN 4 BULAN
http://bluepinkbaby.blogspot.com/2011/01/have-fun-first-giveaway.html
 
 
 
Nama penuh bayi : Iqbal Danish Farris
     D.O.B dan umur: 17 Januari 2010, 11 Bulan
http://danish-full-of-luck.blogspot.com/2011/01/have-fun-first-giveaway.html



Nama : Nuryn Zahra Ab Al-Hadi
D.O.B : 15 Mac 2009
Umur (ketika gambar diambil) : 1 Tahun
http://myapeapeaje.blogspot.com/2011/01/have-fun-first-giveaway.html



Nama : Nur Arissa Eryna Zarin
D.O.B : 14 August 2009
Umur : 1 tahun 4 bulan
http://arissamanjaku.blogspot.com/2011/01/have-fun-first-giveaway.html
 
 
 
Muhammad Firas bin Mohd Syukran
D.O.B : 01.02.2010
Umur : 11 bulan
 http://mairasukacgl.blogspot.com/2011/01/have-fun-1st-giveaway.html



nama pnuh:abdullah syahmi
22 jun 2009/18 bulan
http://seindahbayu.blogspot.com/2011/01/have-fun-first-giveaway.html
 
Inilah penyertaan yg dihantar oleh mommies... Ada pic yg x boleh ku displaykan, may be masalah gambar tersebut diprivatekan atau problem link nya. Apapun ku amat2 berterima kasih pada semua mommies yg sudi menyertai GA ini. Walaupun tertunda keputusannya namun dengan sedikit kudrat dari Ilahi dapatlah jua kusempurnakan semua penyertaan... tunggu dalam beberapa ketika keputusannya akan diumumkan....

Friday, November 26, 2010

unicef



What Is Child Abuse?

"Child abuse" can be defined as causing or permitting any harmful or offensive contact on a child's body; and, any communication or transaction of any kind which humiliates, shames, or frightens the child.

I would never want to see all these to happen again...



Physical abuse is physical aggression directed at a child by an adult. It can involve striking, kicking, shoving, slapping, burning, bruising, pulling ears or hair, choking or shaking a child.




Child sexual abuse (CSA) is a form of child abuse in which an adult or older adolescent abuses a child for sexual stimulation. Forms of CSA include asking or pressuring a child to engage in sexual activities (regardless of the outcome), indecent exposure of the genitals to a child, displaying pornography to a child, actual sexual contact against a child, physical contact with the child's genitals, viewing of the child's genitalia without physical contact, or using a child to produce child pornography.





I can't see the pictures of child abuse, just imagine if it happens to your loves one!
Lets hold and hug our children. They need your loves, your attentions... Mum, dad, and everyone out there... please control your emotion!




STOP CHILD ABUSE

Posted honestly by,


Thursday, November 25, 2010








'I'm a BIG FAN of MamaGee's blog!!" 

Ok x? ku sempat bergaya bersama tempat simpan diapers yg berwarna pink ni... kat sebelah tu si comelku tumpang posing....
Jom sertai contest ni, syarat2 nya:


  • WAJIB jadi follower mama.
  • Buat 1 ENTRY pasal contest ni. Masukkan Badge Contest di atas 2.
  • Letak gambar uols dengan APA SHJ brg yang berwarna PINK. Jgn letak gambar barang je...gambar uols sekali mesti ada..
  • Last sekali tulis kat bawak gambar tu 'I'm a BIG FAN of MamaGee's blog!!" dan LINK kan kat BLOG MAMA
  • Tinggalkan LINK penyertaan kat bawah N3.
  •  Takyah tag sesapa....
Tarikh tutup: 29 nov kul 8 pm


Hadiah????






Posted honestly by,




bila cuti sekolah ni ku ada la sedikit masa utk mebaca buku2 ilmiah ni. dan ini adalah dr buku Wardina- mama, saya lapar.




Sebahagian kanak2 yg cirit birit atau muntah2 disebabkn oleh komplikasi intoleransi laktosa so elakkan dari memberi susu kerana dlm susu ada laktosa dan mereka tidak boleh menghadam laktosa. susu ibu x pe lg bnyk lg bgs sebab laktosany mudah dihadam.

beri minum air msk bnyk2. boleh juga beli (di farmasi) smecta (sejens serbuk resin asli yg akan membentuk najis dan mengurangkan cirit birit) juga berikan anak 'oral rehydration solution' @ ors yg mengandungi rumusan khas glukosa dan mineral utk gantikan air dan garam serta mineral yg hilang. banyakkan minum air juga blh bagi sup cair tanpa lemak.

Jika berlarutan bawa anak berjumpa doktor ok.

ok jumpa lg di next entry.


;;