Thursday, December 31, 2009

Bagus untuk danial

Rujukan dan sumber dari: http://www.harlindahalim.blogspot.com/

Preparing Solid Food for Danish! - Part I

Salamsss my dear friends....
Weekend baru ni adalah weekend yg sgt besh! Sy punyai byk mase untuk mendalami ilmu & dunia baru yg sangat adventurous --> preparing solids for Danish! Hehea..bannyak resepi menariks yg sy DAH baca & BAKAL buat untuk my dear baby. Abg...sowy dear...nak masak utk abg asik "takde mase" jer..tapi untuk Danish "banyak" lak masa Minah sengal nih! (berkata-kata suamiku di dalam hati keciknye... =p!).
Haaaa...for this time around sy nak cite sket je la tentang serba sedikit preparation yg sy buat. Tak complete lg...but setakat ni yg sy SUDAH prepare and pelajari. For this week Mommy Danish yg rajin ni prepare kan stok bubur + carrot + apple utk Danish. Care-carenye adalah begini ye tuan-tuan & puan-puan :-
1) Saya basuh beras 3 senduk bersih-bersih dan keringkan. Memandangkan umah sy x de oven lagi, sy gune je la kuali biase untuk keringkan. Caranye lepas dah basuh beras tu, campakkan ke dalam kuali dan pasang api pd level yg sangat perlahan. Rata-ratakan beras kat dalam kuali tu supaya setiap biji dapat dikeringkan secara menyeluruh. Around 5 minutes camtu je. Jangan sampai garing laks beras tu! Tujuan panaskan dalam kuali juz untuk KERINGKAN beras yg dibasuh td kay!
2) Dah kering, keluarkan dari kuali dan masukkan dalam blender. Blend sampai hancusss bebetul. Hasilnye akan jadi begini.....
Rice powder
3) Bile dah setel, masukkan dalam air-tight conatiner/bekas kedap udara dan disimpan leklok untuk kegunaan sepanjang minggu. Bila nak masak, baru guna. Untuk permulaan, saya agak "rajin" dan akan masak setiap pagi sebelum ke kantor untuk bekalan Danish. Tapi x taw la pasni tetibe malas lak...*So, ni cite untuk "zaman rajin" saya ye! =)*
4) Untuk masak bubur, boilkan dulu air dalam periuk kecik. Bile air dah mendidih, amik 3 sudu besar rice powder td dan masukkan dalam air mendidih tu. Untuk Danish, 3 sudu besar adalah 2-kali makan - LUNCH & DINNER. Cara ni sgt la menjimatkan masa coz bubur anda akan masak dalam masa setengah jam paling maximum! Sangat seronok!
Masukkan dalam boiled water
5) Okie...untuk veggie, saya pilih carrot and fruits i picked apple. Untuk carrot pilih carrot yg besar & segar DAN apple sy amik Red Delicious untuk memanfaatkan kemanisannye. Kedua-duanye saya basuh bersih-bersih, kupas kulitnye and cut into chunks/cube atau ape sahaje bentuk yg terhasil dari hasil potongan anda.
6) Kemudian saya rebus carrot dan apple tersebut dalam dengan kuantiti air yg SEDIKIT sahaja. Rebus dalam periuk yg berasingan ye. Jangan campor laks taw! Rasionalnye guna air yg sedikit ialah untuk retain/mengekalkan khasiat & nutrisi carrot/apple td. Kalau air banyak, nanti khasiat sume hilang. Tujuan rebus adalah untuk MELEMBUTKAN sahaja. So, rebus dlm 10 minit je camtu kay....
Rebus dengan air yg sedikit
7) After 10 minutes camtu, carrot & apple dah lembut, saya masukkan dalam blender and tuangkan sket air rebusan td untuk smoothkan proses blender. Blend carrot & apple td sampai betul-betul hancur dan jadi puree kay. So, illustrationnye seperti di bawah nie ye....*Saya tak tunjuk pic apple coz saya dah siap buat dan baru teringat nak snap gambar2 nie mase tengah wat carrot puree nie... =p*
Dah jadi puree pun...
8) Bile dah siap di"puree"kan, saya masukkan carrot & apple tadi ke dalam ice-tray yg baru je sy beli. Masukkan gune sudu secara perlahan-lahan ye.... Saya beli ice-tray yg bertutup ye supaya bile di masukkan dalam fridge/freezer makanan tersebut bersih & selamat dari contamination. Ni pic ice-tray yg sy maksudkan...
Ade tutup siap....
Saya ada 6-ice-tray...senang nak wat frozen food stock banyak2!
Carrot puree...
Apple puree...
9) Saya tinggalkan sedikit carrot & apple puree tadi untuk dimasukkan ke dalam bubur nasi Danish yg sedang di masak. Yg dah bubuh dalam ice-tray tadi sy masukkan dalam freezer untuk dijadikan stok minggu nie....selamat.....fewww....
Letak dalam freezer sebagai stok...
10) Dan untuk bubur yg dimasak tadi, please make sure yg bubur tersebut SENTIASA di kacau sebab kalau tak kacau bubur tu akan melekat kat dalam periuk tu. Bile dah masak, saya tutup dapur dan terus saya tuangkan bubur ke dalam mangkuk. Saya masukkan sesudu carrot & apple puree tadi ke dalam bubur tu. Kacau bagi rata & sebati kay....
Campurkan carrot & apple puree ke dalam bubur...
Kacau sebati....
11) And IT'S READY for serving! Hehea...dah siap sume sy pakaikan bib Danish and suapkan die makan...Yum..yum....Danish makan dengan happynyeee......
12) Oh ye...lagi satu...memandangkan saya masakkan bubur Danish setiap pagi sebelum ke kantor, jadi saya akan masukkan bubur yg baru dimasak dan still panas tersebut ke dalam food flusk dan bagi kat Kak BS sebagai bekalan Danish for the day.....
Funky-funky food flusk...hehea...

5 comments:

my name is mukhsin said...

akum...nk tnya...ank saya bru msuk 6 bln..dn plan nk bg mkn gak....nk tnya yg puree yg dah frozen tu...klo nk guna kita panaskan smula ke atau just cairkan then msukkn dlm bubur nasik yg panas?

annafarha15 said...

noor!
beside carrot,apple u can add some more pumpkin,crismis,kurma which is gud for brain too! i never missed pumpkin b4,everyday put them!
for express u just can buy 'jus tok guru'.add a bit just enough!easy kan?
my doter u know, when she's one year, she can remember hundreds of picts & vocab in eng! wow!
quite out of my hands & the blue now!
thruth will out,believe me!

NAI said...

Sy biasa masuk lam microwave beras yg dh blender hancur tu. bila dah siap baru sy masuk puree yg beku tu dlm mangkuk dan tekn bubur lg sekali. kalu msk atas dapur bila bubur dh masuk msk puree tu dan biar sebati sekejp.

NAI said...

oooo tak penah cuba plak pumpkin tu ... blh la try leps ni. wah terror ye ur doter tu mak dia rajin kot... hehe daku ni cm tak dan gitu nk ajar ekekeke... jus tok guru tu ada apa lam die? honey ke?

Anna Farhana.. said...

nai: jus tok guru ada 7 jenis benda dia letak.cuba pi kedai ubat.byk dijual.
ada kismis,madu,batu saudah,delima..semua buah2 dr mekah la..mmg bagus!
anyway,bkn aku yg rajin,tp aku aku terlebey rajin.nak baca buku jer!penat nak layan!!!!!

Post a Comment