Tuesday, May 24, 2011

Catatan Mei

Mei 2011 kurasakan begitu cepat berlalu... berbagai peristiwa suka duka pahit manis berlaku. Sebagai diary mei ku catatkan di sini apa yg berlaku...

_________________________________________________________

adik k lina kawin
banu kawin 
________________________________________________________

danial sakit mata
papa sakit mata
sara demam panas semnggu
aku  sakit mata
sara sakit mata

Mummy pesan baca selawat Tib dan sapu kat mata. kalau ada air zam zam titiskan kat mata...

Shalawat Syifa’ (Tibil Qulub)

sumber:http://orgawam.wordpress.com/2008/12/29/shalawat-syifa-tibil-qulub/

Posted by orgawam pada Desember 29, 2008

tibil-qulub

Ya Allah, berilah rahmat ke atas penghulu kami, nabi Muhammad saw, yang dengan berkat baginda, Engkau menyembuhkan hati, menjadi penawar dan menyehatkan tubuh juga memberi kesembuhan penyakit, serta mengurniakan cahaya penglihatan. Dan karuniakanlah rahmat keberkatan dan kesejahteraan keatas keluarga dan sahabat baginda Nabi saw.

______________________________________________________


6 mei : dpt wish (tapi apa yg dijanji x dapat semua - no skirting no gps, dvd player also rosak baru tyr pakai sekali)
24 mei: ku terima gj baru dan tunggkn

___________________________________________________

7 mei: ayahanda kesayangan pergi mengadap Ilahi

___________________________________________________
papa dpt mc 4 hr dan bercuti pjg 7 hr bekerja 
aku dpt mc 2 hr

_____________________________________________________
 


10 mei: birthdy ku (dh dpt  hadiah dr papa - awal)
10 mei : birthdy ku (ce de bg hadiah)
10 mei: birthdy ce de (aku x bg apa2)
16 mei: hari guru
21 mei: birthdy alang (aku x bg apa2)
24 mei: birthdy sara 
25 Mei: mummy start cuti dan bersara... Happy retirement


____________________________________________________


ku geselkn kereta eena (terbang 150)
iphone4 kesygn papa terbang entah ke mana...

___________________________________________________


Tuesday, May 10, 2011

Sekarang kami dalam perjalanan balik ke KL setelah cuti tanpa rekod 3 hari dan cuti rehat khas 1 hari. Namun cuti itu masih tidak mencukupi untuk kami adik beradik menguruskan pelbagai hal termasuk untuk semak hutang dan apa2 berkaitan dengan arwah ayah. Kami dah dapat wish yg kami tempah. Namun x mampu buat kami gembira kerana ia mengingatkan kami kepada arwah. Sebelum dapat wish ni ayah lah yang x putus2 bertanya dah dapat le belum. Selanh beberapa hari paati ayah bertanya lagi. Kami dapat wish pada jumaat 6 mei ptg namun 7 mei pagi ayah telah tiada... Tapi masih rasa sejuk hati kerana kami pernah bawa ayah ke showroom utk tgk2 wish ini sebelum proses berkaitan selesai. Apapun ku perlu tabah dari memikirkannya...

Beberapa ketika teringat pula pada kata2 seorang guru lelaki berbangsa cina time marking paper Spm...Cikgu tersebut ulang2 nasihat yg sama padaku. Katanya Bila ibubapa kita sudah tua mereka x hrapkan sangat duit dan harta benda dari anaknya. Apa yang diharapkan oleh mereka masa yg diluangkan untuk mereka. Kawan2 ku selagi masih ada waktu spend ur time dgn ibubapa sambil mendengar apa yg mereka kata just dengar dan layan itu boleh buar hati mereka bahagia. Buat adikku alang dan ce de u all bertuah dapat berada di samping ayah mak hingga hujung nyawa ayah. Terima kasih juga kerana sudi berkorban kerjaya dan life u all semata2 untuk jaga mak ayah terima kasih adik iparku daus yang sudi jaga ibu dan bapa mertua. Jagalah mak dgn baik ye... Angah percaya lang rezeki korang akan ada satu hari nant bila menjaga mak ayah sepenuh hati. Tabahkan hati ye alang...

Hari ini hari lahirku yang ke 32. Terima kasih pada saudaraku yang wish birthday dan nyanyikan ucap selamat padaku. Kami masih diselubungi rasa kehilangan. Maka tahun ini tiada sambutan hari lahirku dan ida juga bakal datang alang. Sayu hAti bila terkenang sms yang kuterima saban tahun dari ayahanda tercinta. Tahun ini dan seterusnya tiada lagi kiriman istimewa itu singgah di telefonku. Apapun ku harus redha kerana tiap yang hidup pasti akan kembali ke sisi Yang Maha Kuasa. Kami semua rindukan arwah ayahanda. Hanya doa dan bacaan ayat2 suci al Quran yang boleh kami hadiahkan buat ayahanda tercinta. Moga kirimam ini sampai untuk arwah. Ya Allah cucurilah rahmat ke atas arwH ayahanda tercinta.


Gambar arwah ayah masa muda. Sekadar buat kenangan pada anak cucu di kemudian hari...





Di hari pengkebumian arwah ayah... mak menyiram pusara ayah

Sunday, May 8, 2011

Tanggal 7 Mac 2011... Hari ini hari ibu. Mak dikejutkan dengan pemergian ayahanda tercinta di hening pagi. Ayah, mak, alang,atak dan mira ke karnival usahawan di Kenyir. Menurut mak dua tiga hari sebelumnya ayah beria-ia nak buka gerai kat sana. Jumaat mereka mula berniaga. Ayah bawa cucunya berjalan- jalan di karnival. Malam seperti biasa lepas solat Isyak ayah baring tapi ayah memilih untuk tidur di sofa di ruang tamu panas katanya sedang mak tidur di bilik. Ayah tak de pula mengadu sakit dada cuma berjalan naik turun bukit beliau kelihatan semput sebab ayah memang ada masalah jantung. Tapi mereka semua memang tidak syaki sesuatu yang luar biasa dan ayah memang x nampak seperti sakit. Cuma mak kata arwah dengkur lebih kuat dari biasa. Subuh yang hening mak kejutkan ayah untuk solat subuh tapi x de respon. Lantas mak goncangkan badan ayah tapi ayah kaku. Tubuh badan atah sangat sejuk mak tak terkata kerana ayah dalam position tidur mengiring seperti biasa. Mata dan mulut juga tertutup rapat seolah- olah sedang tidur nyenyak. Mak segera panggil alang. Alang goncang lagi badan ayah tapi badan ayah dah keras. Dengan tangis hiba alang hubungi kami adik beradik. Alang panik tak tahu nk buat apa. Alhamdulillah homestay mereka duduki hampir dengan rumah besan mak. Arwah seolah- olah memilih tempat yang tepat untuk pergi. Segala urusan surat mati, memandikan, mengafankan berjalan dengan lancar, mudah dan cepat. Tahfiz- tahfiz dari sekolah pondok membacakan ayat-ayat suci alquran sepanjang jenazah berada di sana. Dari homestay ke rumah besan naiki ambulans. Dari rumah besan mak ke rumah naiki van jenazah ketengah. Terima kasih padacsemua pihak yg membantu uruskn segala proses. Hati ini cukup berdebar bila jenazah sampai lebih kurang jam 2.30 ptg. Bila kain kapan dibuka jelas wajah arwah ayah kelihatan tersenyum. Lembut sekali wajah ayah tika itu... Tapi ku rasa seperti x percaya yg jenazah itu adalah ayahanda ku tercinta. Namun ku dan keluarga tetap redha dgn takdirNya. Pemergian arwah juga kulihat dalam keadaan tenang. Ya Allah cucurilah rahmAt ke atas ayahandaku tercinta...

;;