Thursday, June 2, 2011

Rindu pada ayahanda...



Jam 3 pagi Danial terbangun nangis... tak selesa clog nose. Kesian si kecilku ni, angin malam sejuk tingkap sedikit terbuka, dia tak suka selimut ... agaknya tu la sebab bila tidur malam je kena clog nose. Bila siang agak ok... 

Di kala kesejukkan itu ditambah lagi ngan mata yang dah x boleh tido ingatan ku terhadap arwah ayahanda yang telah pergi kira2 25 hari lalu menjelma. Manik2 jernih juga kian melebat. Rindu pada ayah yang telah banyak bersusah payah untuk kami. Bila kami anak beranak sudah dewasa kami kian closed to each other. Namun sisa2 kehidupannya dan peluang yang ada dulu kami gunakan. Kami berpeluang bawa ayah jalan2 kerana ayah memang suka holiday mungkin kerana selama beliau berkerja beliau terlalu penat tak sempat jalan2. Bila pencen inilah masanya....



Ku pandang suami yang nyenyak tidur... Bila ku bersedih begitu masih ada husband dan anak2 di sisi. Bagaimana agaknya bondaku yang tiba2 terjaga malam tanpa teman di sisi.... Kuharap mak cukup kuat dan tabah mengharungi dugaan yang maha berat ini. Memang tiada persediaan melaluinya kerana ayah pergi tiba2 tanpa tanda. Mak rasa ralat kerana tak dapat nak mohon maaf dari ayah. Tapi bagiku gaduh2 manja sudah menjadi adat dlm rumah tangga dan ku cukup pasti ayah tak kan ambil hati. Arwah ayah seorang yang cukup mudah memaafkan orang.... dan semoga segala amalan mulia ayah akan membawa kedamaian ayah di sana di samping orang2 yang beriman. Kami di sini jua tak kan putus2 mengirimkan ayat2 suci al quran untuk ayah... Sebelum menyambung tidur, tidur ku kirimkan lagi al Fatihah untuk arwah ayahanda tercinta...



video


TIADA LAGI KIDUNGMU...


Air mata yang berderai

Siapa yang menghapuskan

Hati kering dan gersang

Siapa yang meneduhkan

Sedangkan kau yang ku sayang
Telah pergi dari ku
Dengan cinta dan harapan hidupku
Oh sayang

Tiada lagi ku dengar kidungmu
Tiada lagi derai tawamu
Hanya kesepian yang kian
Mencengkam jiwaku

Malam malam dingin membeku
Hari hari kian kelabu
Dalam doa kudus ku sebut nama mu
Cintaku... Oh sayang
Damailah kau di sana
Di sisi Tuhan yang Esa



Kali Terakhir Ku Lihat Wajah Mu 

Dalam dakapan senja
Kurenungi sinar matamu
Berat rasa melepaskan
Dikau pergi

Dingin hembusan bayu
Lemah longlai langkah kakimu
Lambaianmu kian jauh
Dari mata

( korus )
Malangnya...
Bencana menimpa
Kau telah pergi untuk selamanya
Tak kembali

Pada saat terakhir
Kumelihat paras wajahmu
Kau bisikkan hanya sayang
Kepadaku...


Sudirman

Pelangi Petang 

Kumeniti awan yang kelabu
Kutempuhi lorong yang berliku
Mencari sinar yang menerangi
Kegelapanku

Kupercaya pasti suatu masa
Sang suria kan menyinar jua
Membawa harapan yang menggunung
Bersamanya...

( korus )
Engkau tiba bagaikan pelangi
Tak bercahya namun kau berseri
Tapi cukup menghiburkan
Hati ini

Seharian waktu bersamamu
Tak terasa saat yang berlalu
Bagai pelangi petang kau kan pasti
Pergi jua...

1 comments:

akma Delights said...

aku juga merindui ayah....setiap kali teringat peristiwa subuh itu..pasti berderai air mata ini....semoga ayah ditempatkan antara org2 beriman...alfatihah...

Post a Comment