Sunday, January 31, 2010

sabtu, ahad & harianku

Hari sabtu dan ahad actually bukan la hari utk bereht2 oleh workg mothers. Ia lebih kpd hari yang memenatkn. Hari utk menyentl toilet2, dapur, blk2, ruang tm hari utk iron bj semgg- bj husbd 5 psg, bj sendiri 5 set, bj darwsh 5 pasang. nasib baik darwish pakai bj sepsg dr kul 7 - 5 ptg tu. dibuatny sabtu kena sek hari ahad adalah hari kelam kabut buatku. Belum masuk lg plan nak bwk anak2 jln dihujung mgg. n sejak ku dah ada ank 3 ni kami jarang skit heret anak2 jaln.. huhu penat! Mmm tu baju beberapa bakul tu blm settle lagi utk dilipat. tu dah kira kurang skit sebab eena penyelaras ting 5 sekarg tu ajar daku hang baju kat hanger dah kering terus sumbt lam lemari. ok gak.... tp problem x cukup hanger, ok lagi blh beli tp tang x muat lemari tu yang susah skit. sebb lemari ni bkn seringgt dua heheheh.. n yg masalah sgt2 ni sebb dah tak muat tempt nak letk perabot.... nak kena wat renovation balik ni... wat build in lemari . tunggu... x cukup duit lg ni. Hari sbt dn ahad jgk adalh hr prepare mknan utk danial. Blendr beras. Wat puree carrot, brokoli, epal. berbalik kpd hari2 bz ku, ku renung balik jadual harian ku. ni yang penting ni kalau ku salah atur waktu lewat la ku sampai sek dan terpaksa mencari2 parking seluruh ceruk smk raja ali tu yg tak cukup parking. so ku terpaksa bgn seawal 5 am ku perah susu dulu. after 20 min ku ambil 2-3 sudu beras yg dah diblender masuk lam mangkuk sumbt lam microwave n tekan bubur... gi mandi pas mandi ambik puree masuk lam mangkuk td n tekan lg sekali bubur... sambil2 tgg subuh ku packing botol2 susu dan pam yg dah disterilize dalam beg kaler merah tu. ambik 3 or 4 botol susu 4 oz tiap satu ku masukkan lam cooler bag yg ada ice pack utk dibawa ke nursery. kalau rancg bekal ngan geng2 peralihan tu (kata kak ct azima) packing masuk lam bekas lam plastik. pas tu baru gi mandi. kul 6 kejutkn anak2 (oleh papanya)... tq abg kusyg tlg uruskan darwish pagi2 tu dari bng, mandi, pakai bj, tgk tv, mkn roti.... lepas siap kan beg pump, masuk bubur danial lam thermos yg ku beli ngan harga rm80 tapi skit je bolh muat tu, ku bersolek la ala kadr sebb sekrg ku rasa malas nk pakai lipstk nant ditonyoh oleh danial. hehehehe. bila dah siap kutukar cloth diaper danial. si sara ni kadng2 bngn buat hal jgk. last minute baru ckp nak mandi la ngamuk la... ni timing mesti lari nyer.. tambh lg kalau awish yg meragam. okkk dah siap masukkan danial lam ring sling bhg2 kn beg2 yg bertimbun tu antara aku ngan husbd. Darwish bawak sendiri beg... sara kdg2 tlg bawak cooler bg yg ada susu danial tu. dlm kul 6.45 am kami turun ke bawah. hantar anak2 gi taska ummiku sayang (papa hantar darwish kat tadika cahaya ummi utk naik van pak cik li) kami terus ke tempat keja masing2. kat sek cam biasa wat keja yg banyk tu sambil pumping kul 9 kul 12. x bnyk kali blh pump sebb kerja kadgbergerak ke sana kemari.. sekrg keja bnyk, ada research ngan budak kadg2 balk kul 3, ada lathn sukan blik kul 5 ptg. Sampai rumah ku berehat2 kejap, kalu danial ada 3 botol susu kul 3 ptg dh ambik, bila danial ada ku x mask sebb melyn dia nk tido ke mkn ke...husbd blk baru ku msk. bnyk kali husbd beli je dgn alasn ku x larat penat! time2 dia rajin dia masak. tq sygku! Penat jgk kalu mask kena bsh semua tools lepas mkn kena bsh pggn. Kul 5.30 papa ny tgg darwish blk kt bwh.Dah nk mlm gaduh2 ngan awish suh mand solat. Biasa sorok kad astro. Mlm tgk kn kalu2 awish ada hwork. Sometimes sara tukg check buku2 abgny. Sambil2 tu ku packg bj utk anak2 g nursery esokny. Kalu kepala tgh bengong ada gak lupa bwk towel, lupa bwk pampes. Kalu bekaln susu danial x cukup kul 12 tgh mlm, kul 3 pg ku bgn pumping. Kejap je dah esok... Hari demi hari ku analze hidupku apa lg yg perlu ku ubah. Bnyk! Nanti kupikirkan lg

2 comments:

Kak Zira said...

samalah nai....ko sibuk ngan anak. Kak zira kalau mampu uruskan diri sendiri pun dah cukup. Sejak sekolah rumah aku jadi tongkang pecah...penyapu, mop, pinggan mangkuk tak aku kenali sejak bukak sekolah...Setiap hari lepas sek bukak rutin aku hy g sekolah, duduk2, baring2, makan dan tido. Yg lain2 mmg tak peduli pun...semua husband uruskan. Org yg badannya totaly sihat rasanya masih mampu buat byk keje dlm satu2 masa. Tapi, bila kak zira dah pilih utk ke sekolah..yg lain terpaksa ku korbankan....Hari nie pun, penat gilerrr...petang td rasa macam pendek nafas padahal tak buat apa2 keje rumah pun...Semuanya kerana KELETIHAN YANG MAKSIMUM...Tolonggggggggggg!!!!!!

Anna Farhana.. said...

oh,too hectic day nai!

Post a Comment